Tekoälyn laatu

Kun puhumme kaupallisista tuotteista tai palveluista, kiinnitämme yhtenä osa-alueena huomiomme kyseisen tuotteen laatuun ja hinta-laatusuhteeseen. Saatamme arvioida tuotteen fyysisiä ominaisuuksia kenties sen kestävyyden tai käyttömukavuuden kautta. Palvelun laadukkuuden suhteen kiinnitämme huomiota työn tulokseen.

Uuden auton tai siivouspalvelun laadun arviointi on suhteellisen helppoa, mutta onko laadun arvioinnissa erilaiset kriteerit kun tuotteena tai sen osana on tekoäly? Voidaanko älykkyyttä ylipäätään arvioida laadun suhteen, kun älykkyyden määritelmäkin on tiedemiestenkin keskuudessa kiistanalainen? Perinteisenkään älyn määrittely ei ole ihan yksioikoista, joten tekoälyn kiistaton määritelmä antanee odottaa itseään vielä tovin. Älykkyyden luonteeseen liittyy vahvasti oppiminen ja kehittyminen. Kun uuteen tuotteeseen liitetään tekoäly, on se yleensä melko kehittymätön. Juuri paketista avattu tekoäly on kuin linnunpoikanen, pieni ruma ankanpoika kenties. Se osaa perusasiat, jotka siihen on oletusarvoisesti lisätty. Käytössä datan lisääntyessä se oppii kokoajan enemmän. Rumasta ankanpojasta kasvaa joutsen. Tekoälyn laatua ei siis voida arvioida sen perusteella kuinka älykäs se on, johtuen sen jatkuvasta kehittymisestä ja määrittelyn vaikeudesta. Tekoälyä ja sen laatua voidaan kaiketi lähteä arvioimaan laadun määrittelyn kautta. Tuotteen laatuvaatimus määräytyy asiakaslupauksen mukaan eli sen mukaan mitä asiakkaalle on luvattu ja mitä asiakas odottaa. Jos tekoäly vastaa siihen tarpeeseen, johon se on myyty voidaan se määritellä laadukkaaksi.

Vaasan yliopiston asiantuntijablogissa filosofian professori Tommi Lehtonen toteaa ” Pidämme älykkäänä laitetta, joka hoitaa tehtävänsä kuin unelma. Tyhmäksi rakkineeksi taas haukumme sitä, mikä ei toimi tai mitä emme osaa käyttää. Viimeksi tänään hiillyin kännykälleni.” 

Koko julkaisu on luettavissa täältä: Tekoälyn jäljillä

Jäikö jotain huomaamatta? Miten sinä määrittelisit laadukkaan tekoälyn? Mitä sinä odotat laadukkaalta, älykkäältä automaatioratkaisultasi?

Heidi Ruohola
Heidi Ruohola